Verkeerde schoenen of steunzolen? Let dan hier op!


Wanneer is podotherapie noodzakelijk?

Het dragen van de verkeerde schoenen of steunzolen kan verschillende gevolgen hebben voor je voeten, afhankelijk van de aard van de fout en de duur van het dragen. Hieronder zijn enkele mogelijke gevolgen opgesomd als gevolg van verkeerde schoenen dragen:

 • Pijn: Verkeerde schoenen of steunzolen kunnen leiden tot pijn in de voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Bijvoorbeeld, te strakke of te losse schoenen kunnen wrijving, blaren en eeltplekken veroorzaken, terwijl het dragen van te hoge hakken de druk op de bal van de voet verhoogt en pijn kan veroorzaken in de voetzolen en de tenen.
 • Overpronatie of onderpronatie: Als je platvoeten hebt of als je voeten van nature naar binnen of naar buiten kantelen tijdens het lopen, kan het dragen van de verkeerde schoenen of steunzolen deze aandoeningen verergeren. Overpronatie of onderpronatie kunnen leiden tot pijn in de voeten, knieën en rug en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals plantaire fasciitis en scheenbeenvliesontsteking.
 • Verhoogd risico op blessures: Het dragen van schoenen die niet geschikt zijn voor de activiteit die je doet, kan het risico op blessures vergroten. Bijvoorbeeld, als je schoenen draagt met weinig ondersteuning tijdens het hardlopen of wandelen op oneffen terrein, kan dit leiden tot verstuikingen, verrekkingen en stressfracturen. Verandering van de voetstructuur: Langdurig dragen van de verkeerde schoenen of steunzolen kan de structuur van de voet veranderen. Dit kan leiden tot blijvende problemen zoals platvoeten, hamertenen en hallux valgus (knobbel aan de zijkant van de grote teen).

Het is dus belangrijk om goed passende schoenen te dragen die geschikt zijn voor de activiteit die je doet en om de juiste steunzolen te gebruiken indien nodig. Als je regelmatig last hebt van pijn of andere problemen met je voeten, is het raadzaam om een podotherapeutt te raadplegen voor advies. Gelukkig kun je bij Podoplus podotherapie Enschede terecht voor al je vragen omtrent steunzolen, voetklachten en voetverzorging.

Wat kun je zelf doen om je voeten goed te verzorgen zodat je niet naar de podotherapeut moet gaan?

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf je voeten goed kunt verzorgen en zo het risico op problemen kunt verminderen. Hier zijn enkele tips:

 • Draag schoenen die goed passen en geschikt zijn voor de activiteit die je doet. Zorg ervoor dat de schoenen voldoende ondersteuning bieden, dat de hiel stevig vastzit en dat er voldoende ruimte is voor de tenen. Vermijd het dragen van hoge hakken of schoenen met dunne zolen voor langere periodes.
 • Was je voeten dagelijks met warm water en zeep en droog ze grondig af, vooral tussen je tenen. Het gebruik van talkpoeder kan helpen om vocht te absorberen en geurtjes te verminderen. Knip je nagels op de juiste manier: Knip je nagels recht af en vermijd het knippen van de hoeken, om ingegroeide teennagels te voorkomen.
 • Beweeg regelmatig: Regelmatig bewegen, zoals wandelen, hardlopen of yoga, kan helpen om de spieren en pezen in je voeten te versterken en de bloedsomloop te bevorderen. Masseer je voeten: Het masseren van je voeten kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te bevorderen.
 • Gebruik hiervoor een massagebal, tennisbal of gewoon je handen.
 • Draag goede sokken: Draag sokken die gemaakt zijn van ademende materialen en vermijd synthetische sokken die vocht vasthouden. Verander je sokken dagelijks en was ze op een hoge temperatuur om bacteriën en geurtjes te verminderen.

Door deze tips op te volgen en regelmatig zelf je voeten te verzorgen, kun je veel voorkomende voetproblemen voorkomen en ervoor zorgen dat je voeten gezond en pijnvrij blijven.

Draag jij wel de juiste slippers in de zomer?

Bij Podoplus zien we vaak mensen in onze praktijk langskomen die voetklachten hebben ontwikkeld door lang te lopen in de zomer op verkeerde slippers. Het is vaak een onderschoven kindje, maar goede slippers zijn erg belangrijk om voetklachten te voorkomen. Enkele zaken waar je voor moeten waken zijn:

 • Slippers die geen voldoende ondersteuning bieden, kunnen leiden tot pijn in de voeten, enkels, knieën, heupen en rug.
 • Slippers die te los zitten of schuren tegen de huid, kunnen blaren en eeltplekken veroorzaken. Overpronatie of onderpronatie: Als je voeten van nature naar binnen of naar buiten kantelen tijdens het lopen, kan het dragen van slippers zonder ondersteuning deze aandoeningen verergeren. Dit kan leiden tot pijn in de voeten, knieën en rug en kan bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals plantaire fasciitis en scheenbeenvliesontsteking.
 • Slippers die geen voldoende grip bieden, kunnen het risico op uitglijden en vallen vergroten, vooral bij natte of gladde ondergronden. Dit kan leiden tot verstuikingen, verrekkingen en breuken.
 • Langdurig dragen van slippers zonder voldoende ondersteuning kan de structuur van de voet veranderen. Dit kan leiden tot blijvende problemen zoals platvoeten, hamertenen en hallux valgus (knobbel aan de zijkant van de grote teen).

FITS slippers bij Podoplus

Wil je daarom de best passende slippers hebben voor jouw voeten? Kies dan voor de FITS slippers bij Podoplus podotherapie in Amersfoort. Neem contact met ons op via mail, telefoon of whatsapp en dan maken wij slippers op maat.https://www.ingelbewaarder.nl/wat-is-het-gevolg-van-het-dragen-van-de-verkeerde-schoenen-of-steunzolen-voor-je-voeten/